Blog

Vlad Crihan Fotograf / Blog  / Review Sony A7 III

Review Sony A7 III

Deja au trecut 4 luni de când am făcut pasul către mirrorless. Pasul de la Nikon D750 la Sony A7 III. Care ar fi principalele lucruri de spus despre această trecere? A meritat? Are neajunsuri? Este potrivit pentru fotografia de eveniment? Ei bine, vei afla în rândurile ce urmează.

 

 

Am fost oarecum reticent în a realiza trecerea de la un sistem la altul, de la Nikon la Sony, de la DSLR la Mirrorless. Înainte de a face trecerea la Sony A7 III foloseam un Nikon D750 și un Sigma 85mm f/1.4 Art. Rezultatele erau foarte bune și eram destul de încântat, însă mi-a atras atenția lansarea lui Sony A7 III. Body mai ușor, eye-autofocus. Hmmm, deja eram curios. Am așteptat puțin primele review-uri să văd dacă este chiar așa de mare diferența. Dacă se potrivește la fotografiat evenimente și portrete. Părerile erau împărțite însă știi cum e, dacă citești un review al unui utilizator Sony îl va lăuda, dacă citești un review al unui utilizator Nikon/Canon sigur îi va găsi dezavantaje. Așadar, în cele ce urmează, voi încerca să-ți prezint un review cât mai sincer asupra aparatului.

Mi-am luat inima în dinți și am vândut tot ce aveam. Am avut noroc de sistemul de Upgrade de la F64 pentru că nu am mai așteptat să stau cu produsele în vitrină, ci am primit banii pe loc, în cont. Așadar, toată schimbarea a durat o zi.

Foarte curios și nerăbdător am desfăcut aparatul și obiectivul și am început să fotografiez. Încă de la început am fost plăcut impresionat de ergonomie. De faptul că toate butoanele de pe aparat pot fi personalizate. Spre exemplu, am reușit să-mi configurez butoanele astfel încât ajung ușor la orice setare.

 

 

Primele declanșări au fost random însă deja am observat viteza de focus și ușurința în a ține un subiect în focus datorită funcției eye focus și focusul setat pe continuu. Mi-a plăcut faptul că pe un DSLR trebuia să focalizez pe punctul central și apoi să reîncadrez, iar aici apăsam un buton și focusul era pe ochi, indiferent că subiectul nu era în centru.

Sistemul de AF a lui Sony A7 III are 693 puncte de focus cu detecție de fază și 425 cu detecție de contrast. Asta însemnând acoperire 93% din cadru.

Cele 10 cadre pe secundă au fost desigur foarte bine primite, mai ales că face asta cu focus continuu.

Ceea ce mă interesa cel mai mult era calitatea imaginii.
Am importat primele fotografii realizate în Lightroom și am început să editez. Am fost plăcut surprins să văd că dynamic range-ul senzorului este excelent. Eram deja obișnuit cu un dynamic range bun de la Nikon D750, însă mi se pare că la Sony pot scoate mult mai multe detalii din umbre. Puteam trage subexpus și totuși în edit să ajung la o fotografie foarte bună.

 

 

Sensibilitate ISO? Să-mi fac griji? Răspunsul a fost nu chiar. Dacă am grijă să expun bine cadrele sunt utilizabile și la ISO 16 000. Asta nu înseamnă că o să-l folosesc la valori atât de mari, însă e bine de știut că în cazul în care rămân fără baterie la bliț-uri pot să fotografiez până ajung la o priză sau la un supermarket după baterii noi :D.

Mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu vizorul electronic. Îmi place faptul că simulează expunerea și nu mai trebuie să fac cadre de test pentru a verifica dacă totul este în regulă, dar mi-ar fi plăcut o rezoluție puțin mai mare, mai ales că l-am setat în așa fel încât ecranul din spate este folosit doar la vizionarea fotografiilor, iar vizorul este folosit exclusiv la fotografiat (probabil am rămas cu chestia asta de la DSLR ).

 

 

Au fost și câteva mici dezavantaje. Printre ele cred că cel mai notabil lucru ar fi culoarea punctului de focus. Gri. În anumite scenarii mă aflam în dificultatea de a distinge/a vedea unde este punctul de focus. Trebuia să apăs butonul de AF pentru a vedea. Mi-ar plăcea dacă printr-un update de software ar reuși să-i schimbe culoarea. Un roșu cred că ar fi foarte ok.

Un alt dezavantaj ar fi bateria. Obișnuit cu bateria de la Nikon D750 care mă ținea aproximativ 2000 de cadre, aici situația se cam înjumătățește. Avantajul este că pot avea o baterie externă în buzunar și să încarc camera în timp ce fotografiez. Dar tot, ar fi plăcută o autonomie puțin mai mare.

Un ultim dezavantaj ar fi sloturile de card. Este bine că are 2 sloturi astfel fiind în siguranță cu back-up-ul instant, dar ar fi fost plăcut ca ambele sloturi să fie UHS-II și nu doar primul slot. Nu este un dezavantaj atât de mare, însă atunci când fotografiez burst cu funcția de back-up activată buffer-ul se umple foarte repede.

 

 

Specificații Sony A7 III

 • Senzor 35mm full-frame Exmor R CMOS
 • Rezoluție: 24.2Mpx
 • 4D FOCUS
 • UHD 4K30p Video
 • ISO 204800
 • USB Type-C Port

 

Concluzii

Este cel mai accesibil mirrorless full-frame din gama nouă (la momentul actual) însă cred că ar trebui să fie un benchmark pentru ceilalți producători.

Mă bucur de alegerea făcută, de viteza aparatului și de calitatea foarte bună a imaginii, iar în combinație cu Sony 85mm f/1.8 focusul este cu adevărat rapid.

Puncte forte:

 • Rafală de 10 cadre pe secundă
 • Fotografii raw 14biti
 • Dynamic Range foarte bun
 • Butoane personalizabile
 • 2 sloturi de card (Deși unul este UHS-II iar celălalt UHS-I)
 • Eye Focus
 • Silent shutter (deși la interior, în funcție de becuri poate avea flickr)
 • AF foarte rapid și precis
No Comments
Post a Comment